ساختمان هوشمند به ساختمانی اتلاق می شود که توسط یک سیستم مرکزی لوازم الکتریکی و مکانیکی آن مانیتور و کنترل شود. در این سسیستم به دلیل بررسی سیستم توسط کامپیوتر، خطاهای انسانی کمتر شده و باعث کاهش مصرف انرژی و مطلوب تر شدن محیط می شود. از این رو در این مقاله به بررسی ساختمان هوشمند، تاریخچه و دیگر موارد آن بپردازیم.
تعریف ساختمان هوشمند
ساختمان هوشمند به ساختمانی اتلاق می شود که کلیه اجزای مکانیکی و الکتریکی آن ها به صورت یکپارچه و سازگار با همدیگر توسط یک سیستم مرکزی در تعامل با همدیگر قرار گیرند. عناصر یکپارچه شده شامل سامانه ها، ساختار ها ، سرویس و مدیریت یکپارچه می باشد. در این سیستم ها اتوماسیون ساختمان، راهکارهای ایمنی، امنیت، ارتباطات و سامانه مدیریت امکانات است.
تاریخچه ساختمان هوشمند
در دهه 60 میلادی ساختمان های هوشمند به ساختمان های اتلاق می شد که تجهیزات و اجزا به صورت خودکار کنترل شوند. در دهه 70 میلادی ساختمان هوشمند به یک نظام مدیریتی پیچیده تر همراه با فناوری های فنی و غیر فنی تبدیل شد. در دهه 80 میلادی پیوند فناوری های ارتباط از راه دور و توسعه صنعت کامپیوتری باعث توسعه ساختمان هوشمند می شود. در دهه 90 میلادی به دلیل ارتقا کابل کشی های سازمان یافته و همچنین سیستم های شنیداری و دیداری باعث توسعه ساختمان های هوشمند شدند.
امروزه نیز به دلیل پیشرفت های صورت گرفته در زمینه هوش مصنوعی و تجهیزات الکتریکی انجام فرایند هوشمند سازی با سهولت صورت گرفته و باعث شده است امکانات رفاهی و صرفه جویی در مصرف انرژی با استفاده از هوشمند سازی ساختمان صورت پذیرد.
مزایا ساختمان هوشمند
هوشمند سازی ساختمان علی رقم صرف هزینه جهت هوشمند سازی از مزایای زیادی برخوردار است که در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم.
- فراهم کردن سطح رفاهی بالا
- افزایش عمر مفید تجهیزات
- برنامه ریزی عملکرد ها
- بهینه سازی مصرف انرژی
- قابلیت مانیتوریگ
- حذف خطای اپراتور
- استفاده اسان
- لوکس نمودن ساختمان
در ادامه به بررسی موارد ذکر شده می پردازیم.
فراهم کردن سطح رفاهی بالا
با توجه به این که اطلاعات درون سیستم مرکزی دخیره می شود میتوان از آن ها به منظور بررسی عادت های رفاهی افراد استفاده نمود و بر طبق آن سطح رفاهی افراد را بالا برد. همچنین با کم نمودن دخالت افراد جهت انجام کارهای ساده مثل کنترل سیستم برقی، گرمایشی و دیگر موارد در وفت صرفه جویی شده و افراد بدون دغدغه به دیگر کار های می پردازند. همچنین می توان از دیوار سبز هوشمند، آبیاری هوشمند برای هوم گاردن و موارد مشابه استفاده نموده تا محیطی سرسبز به خانه اضافه نمایید. از ان رو ساختمان هوشمند می تواند در مسیر معماری سبز حرکت نمایند.
افزایش عمر مفید تجهیزات ساختمان هوشمند
با توجه به این که تجهیزات به صورت هوشمند کنترل شده و در مواقع مورد نیاز مورد استفاده قرار میگیرند می توانند باعث افزایش عمر مفید تجهیزات شوند. همچنین با استفاده از سنسور ها و دیگر موارد می تواند از خطرات خرابی ناشی از رسیدن به استانه خرابی تجهیزات که ممکن است انسان ها باعث آن شوند جلوگیری کرد.
برنامه ریزی عملکرد ها
در ساختمان هوشمند عملکرد وسائل و لوازم قابل برنامه ریزی است که ان عملیات در ساعت مقررسی اتفاق بیفتد مثلا برای کاهش مصرف انرژی در ساعات روزانه پرده های برقی کنار رفته تا نور کافی به خانه رسیده و از مصرف انرژی لازم برای روشنایی کاسته شود. همچنین می توان به روش هوشمند نور پردازی روفگاردن را نیز انجام داد. از سوی دیگر می توان با نصب سنسور های هواشناسی کاور استخر را نیز هوشمند نمود.
بهینه سازی مصرف انرژی
بهینه سازی مصرف شامل بخش گرمایشی و مصارف برقی می باشد. در این روش با یکپارچه سازی این دو سیستم می توان به صورتی عمل نمود که علاوه بر ایجاد رفاه کافی در زمینه سرمایش و گرمایش و نور کافی، در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی نیز اقدامات لازم صورت پذیرد.
قابلیت مانیتوریگ ساختمان هوشمند
در ساختمان هوشمند به صورت کامل می تواند انواع داده ها را مانیتور نموده و از آن اطلاعات در جهت بهینه سازی، کاهش مصرف و افزایش رفاه افراد استفاده نمود.
حذف خطای اپراتور
این مورد بیشتر در ساختمان های بزرگ که نیاز به اپراتور ها جهت انجام کارها دارد استفاده نمود. در این حالت با توجه بررسی سیستم توسط کامپیوتر خطاها به شدت کاهش یافته و سیستم در بهینه ترین حالت ممکن فعالیت می نماید.
استفاده اسان
از آن جایی که این سیستم ها به نحوی طراحی شده اند که یکپارچه سازی و کنترل را خودشان انجام دهند، معمولا بدون نیاز به دخالت و به صورت کامل ساده طرح ریزی می شوند. در این حالت بدون نیاز به کار خاصی از طرف اعضا خانه به کار خود ادامه می دهند.
اجزای هوشمند سازی
جهت هوشمند سازی ساختمان نیاز به مواردی شامل کنترل کننده های مرکزی، پروتکل های ارتباطی، رابط های کاربری، سنسور ها و عملگر ها می باشد. این تجهیزات در حالت کلی به دو دسته سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم بندی می شوند که وظیفه امنیت، کنترل، مانیتورینگ و ایجاد رفاه ساختمان را بر عهده دارند.
موارد هوشمند شده
از مواردی که میتوان در هوشمند سازی انجام داد شامل موارد زیر می باشد.
- روشنایی و نور پردازی
- سرمایش و گرمایش
- امنیت
- تلویزیون و سینمای خانگی
- سیستم صوتی
- درب های پارکینگ و اصلی
- پرده برقی
- آبیاری هوشمند
- کنترل استخر و جکوزی
این موارد می توانند به صورت سیستم یکپارچه شده با سیستم مرکزی به صورت تطبیق یافته با هم در ارتباط بوده و با هماهنگی کامل فعالیت نمایند.
سخن پایانی
ساختمان هوشمند امروزه علاوه بر لوکس نمودن و القا حس لاکچری بودن این توانایی را دارد که ساختمان را به بهترین نحو کنترل نموده و رفاه افراد آن را حفظ نماید. در حالت کلی این سیستم می تواند در کاهش هزینه ها و همچنین صرفه جویی در مصرف انرژی مفید باشد و داشتن آن باعث مزایای بیشماری برای خانه می باشد. همچنین این موارد می توانند در محل های مانند روف گاردن برای فعال سازی سیستم آب یاری و … نیز مورد استفاده قرار گیرد.
تعقیب
-
[…] را کم می کند تا برق غیر ضروری را کاهش دهد و با این روش یک ساختمان هوشمند پدید می […]
-
[…] آبیاری مورد استفاده می تواند به صورت هوشمند در صورت هوشمند بودن ساختمان و دستی باشد. همچنین در صورت وجود استخر یا وسایل تفریحی […]
-
[…] امروزی ما می باشد. این هوشمند سازی می تواند در زمینه ساختمان هوشمند، دیوار سبز هوشمند و دیگر موارد مشابه باشد. ولی در بین […]
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.
عاااااااااااالی ❤️❤️❤️