انواع آبنما را می توان بر اساس محل نصب، نوع پرتاب آب، نوع نازل، جنس و نحوه ی طراحی بررسی کرد که در ادامه با هریک بیشتر آشنا می شویم.
از گذشته تا به امروز آب جایگاه اساسی و تاثیر گذاری در زیباسازی محیط ها و معماری سبز داشته که این زیبایی علاوه بر جلوه ی ظاهری به دلیل خواص مثبتی است که دراین ماده وجود دارد.
محیط های طبیعی دارای انرژی بسیار زیاد و مطلوبی هستند که آب یکی از موثرترین آن هاست بنابراین استفاده از آن در طراحی ها سبب ایجاد یک اتمسفر خوشایند در محیط شده که می تواند احساس ویژه ای به انسان القا کند.
از آنجایی که انسان محیط های طبیعی را دوست دارد همواره در تلاش است که یک فضا سازی از آن را در خانه یا محل کار خود ایجاد کند هچنین یونیک بودن کار هم نکته ایست که باعث شده که آبنما ها به صورت های متفاوتی طراحی شوند.
ایده ی طراحی آبنما برگرفته از دل طبیعت است. فرم های گوناگون پاشش آب و یا نحوه ی فرود آمدن آن نیز به دلیل وجود سنگ ها در آبشار ها و رودخانه ها و برکه های مصنوعی بوجود آمده است و انسان با بهره گیری از آن فرمت های متفاوتی از آبنما را میتواند طراحی کند
آبنما چیست؟
آبنما ها شامل اجزای گوناگونی مانند پمپ آب، مجرای عبور آب و حوضچه های نگه داری آب می باشد. نحوه ی کار آبنما به طوری است که پمپ آب را به سمت بالا می برد تا یک اثر سقوط در حوضچه ی پایینی ایجاد کند. پمپاژ فشار آب و لوله استفاده می کند تا آب را به داخل مخزن بازگرداند تا چرخه دوباره شروع شود.
ایده ی اولیه طراحی آبنما از طبیعت گرفته شده. جوشیدن آب چشمه، نحوه ی ریزش آب از آبشار و همچنین نحوه فرود آمدن قطره های باران نمونه هایی از آبنما های طبیعی هستند. که بعد ها انسان با الهام گرفتن از آن توانست نمادی از طبیعت را در خانه، محل کار و…بوجودآورد.
انواع آبنما امروزه به دو صورت آبنما کلاسیک (سازه هایی تراشیده شده از سنگ و یا مجسمه هایی از انسان و یا حیوانات) و آبنمای مدرن قابل اجرا هستند که در ادامه با عنواع آن بیشتر آشنا می شویم
تاریخچه آبنما
آبنما ها دارای قدمت بسیار زیادی می باشد. شاید بتوان اولین مورد از آبنما ها را به دوران بابلی ها در حدود 3000 سال پیش از میلاد در بین النهرین یا همان عراق امروزی نسبت داد. سیستمی مشابه آن هم در یونان وروم دیده شده. رو میان باستان بودند که فواره های آب را با استفاده از قنات به شهر معرفی کردند (در آن دوره فواره ها در اصل صرفا کاربردی بوده و به چشمه ها و قنات ها متصل بودند، برای تامین آب آشامیدنی و آب استحمام ساکنان شهر و روستاها )
در آن زمان طراحان آبنما بر گرانش تکیه می کردند و آب را از یک منبع بالاتر در یک سیستم بسته هدایت می کردند. سیستم قنات ها در روم باستان به گونه ای بود که آب را از کوه های مرتفع به انبارهای پاییم می بردند تا از طرق لوله ها برای مصارف شهری توزیع شود.
همانطور که گفتیم در زمان های قبل استفاده از آبنما صرفا کاربردی بود اما با گذشت زمان اهداف تزئنی نیز پیدا کرد. آبنماهای تزئینی را می توان به فرهنگ باستانی مانند مصری ها دانست که سازه هایی استادانه در حیاط و پناهگاه های خود می ساختند. آبنماها اغلب در مرکز باغ ها یافت می شدند، گویی برای نمایاندن بخشی از بهشت و معمولا هشت ضلعی بودند.
آبنمای مکانیکی در اوایل اصل برنز در جنوب شرقی یونان و دره سند و در قرن 15 در ایتالیا وجود داشتند.
زیباترین آبنماهای جهان در کجا هستند؟
همانطور که گفته شد آبنما ها امروزه جنبه تزئینی داشته از این رو انواع گوناگونی آبنما که فقط جنبه زیبایی و سرگرمی دارند در دنیا بوجود آمده است. این آبنما ها سالانه توریست های بسیاری را به کشور های سازنده خود جذب می کنند. در ادامه به معرفی مشهور ترین آبنما های دنیا می پردازیم.
- فواره آپولو، ورسای
- جت دیو، ژنو
- فواره استراوینسکی، پاریس
- میدان نقش جهان، اصفهان
- فواره پرومتئوس، مرکز راکفلر، نیویورک
- فواره تروی، رم(این فواره از مشهورترین آبنماهای جهان است.)
دسته بندی آبنماها
همانطور که از پیش گفتیم انواع آبنما ها را می توان در 6 دسته بندی زیر قرار داد که هر کدام، از زیر مجموعه جدایی برخوردار هستند
انواع آبنما بر اساس محل نصب :
بر اساس نحوه ی قرار گیری، آبنما ها را به دو دسته زیر تقسیم بندی می کنند:
محوطه های داخلی
- این آبنماها در فضاهای اداری و تجاری، مسکونی، رستوران ها و استخر و جکوزی سر پوشیده طراحی می شوند
محوطه های بیرونی
- این آبنما ها در محوطه ی ساختمان، ویلا، روف گاردن، حیاط، تراس، استخر رو باز، پیلوت و لابی ساختمان طراحی می شوند
انواع آبنما بر اساس نوع پرتاب آب
چگونگی طراحی نازل باعث ایجاد حالت های مختلف در پاشش آب میشود که طراحی آن را منحصر به فرد میکند
- فواره ای
- پرده ای
- آبشاری
- بارانی
- دیواری
- غیب شونده
- رو میزی
انواع آبنما بر اساس نوع نازل
آیا تا کنون برایتان این سوال پیش آمده است که آب چگونه در حالت های گوناگونی در فواره ها به بیرون پرتاب میشود؟
درواقع این نازل های آبنما هستند که سبب میشوند آب در طرح های مختلفی به بیرون پرتاب شود. نازل ها با توجه به شکل ساختاری خود در فواره، آب را به اشکال گوناگونی به بیرون پرتاب میکنند.
نازل ها انواع گوناگونی دارند که در اینجا با برخی از آنها آشنا می شویم
- نازل بارانی
- نازل حلزونیپ
- نازل نمکدانیپ
- چلچله ایپ
- سکه ای
- تخم مرغی
- قاصدکی
- پفکی
- بادبزنی
- حبابی
- واتر استاپ
- فوم
انواع آبنما بر اساس جنس آنها
با توجه به محل نصب یک آبنما وعلاقه مندی مخاطب که چه چیزی می پسندد، طراح جنس آن را انتخاب می کند که میتواند یکی از موارد زیر باشد
- فلزی
- پلاستیکی
- بتنی
- سرامیکی
- فایبرگلاس
- چوبی
- آجری
- کاشی کاری
انواع آبنما بر اساس نحوه ی طراحی
یکی از ویژگی های اساسی که می تواند آبنما را خاص تر جلوه دهد طراحی منحصر به فرد آن است. برای مثال برای طراحی آبنما در حیاط یک خانه شرایط محیطی آن از نظر آب و هوا، هارمونی آن با محیط اطراف، نحوه ی قرار گیری و جنس، در قدم اول بررسی می شود و بعد با توجه به نیاز ساکنین برای آن حیاط منحصرا طراحی می شود.
یکی از ترفندهای کمک کننده برای زیبا سازی طراحی، علاوه بر انتخاب نازل نحوه ی درست نور پردازی است. نور های رنگی در داخل یا کناره های آبنما از ترفند های بسیار هوشمندانه است
چگونه جذابیت آبنما را بیشتر کنیم؟
علاوه بر نحوه نورپردازی آبنما که پیش تر به آن پرداختیم راه های دیگری برای زیباسازی فواره های آبی وجود دارد.
گیاهان تزئینی، اگر می خواهید کمی رنگ و لعاب به آبنمای خود اضافه کنید یا یک بافتی از آن را بپوشانید، این یک انتخاب عالی است
سنگریزه، گابیون، صخره یا تخته سنگ، این موارد می توانند کنتراستی با آب جاری باشند و یا ظاهری از طبیعت به آن ببخشند. استفاده از مجسمه ها هم میتواند کار را لاکچری تر نشان دهد ولی از آنجایی که مد به سمت ساده نگری پیش میرود تقاضا برای آبنمای مدرن نیز بیشتر شده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.