آرماتور بندی Reinforce Concrete به فرایندی اتلاق می شود که در آن از از انواع مقاطع فلزی که شکل فضایی خاص تشکیل دهده و برای تقویت بتن ها استفاده می شود گفته می شود. در واقع می توان گفت آرماتور بندی به عنوان یک اسکلت درون بتن قرار گرفته تا باعث تقویت مقاومت مکانیکی آن شود و یک اسکلت بتنی می سازد. انواع فلزات به کار رفته در این روش نوع تشکیل شکل های فضایی و … بر روی آرماتور بندی مانند قوطی کشی تاثیر گذار است از این رو در این مقاله به بررسی ابتدا کاربرد های آرماتور بندی، سپس انواع روش های آرماتور بندی، مزایا و معایب ارماتور بندی می پردازیم.

کاور آرماتوربندی

کاربرد آرماتور بندی

از آرماتور بندی به منظور تقویت بتن در صنایع عمرانی و ساختمان سازی، ویلاسازی و محوطه سازی و بازسازی ساختمان استفاده می شود. با استفاده از آرماتور بندی استحکام و مقاومت سازه افزایش می یابد. این استحکام شامل استحکام کششی در زمان وقوع زلزله می باشد. زیرا استحکام کششی بتن به تنهای بالا نمی باشد و برای افزایش آن از مقاطع فلزی درون آن استفاده می شود. از این رو در حالتی که آرماتور بندی انجام شده باشد در هنگام زلزله احتمال آسیب رسیدن به ساختمان بشدت پایین می آید.

آرماتوربندی ساختمان

انواع آرماتوربندی

انواع آرماتور بندی را می توان به صورت های مختلف دسته بندی نمود این صورت ها شامل انواع مقاطع فولادی، انواع روش های در هم تنیدن و انواع روش های اتصالی می باشد که در ادامه به هر سه مورد می پردازیم.

انواع مقاطع فولادی در آرماتور بندی

مقاطع فولادی مورد استفاده در آرماتور بندی شامل انواع میلگرد ها مانند میلگرد های آجدار، ساده، کلاف آجدار و کلاف ساده می باشد. همچنین گرید های مختلف میلگرد شامل گرید A1، A2، A3، A4، کاموت، سنجاقی، ادکا، رکایی و خرک می باشد.

آرماتوربندی خاص برای حجم ها خاص

انواع روش های در هم تنیدن در آرماتوربندی

روش های در هم تنیدن نیز بر روی استحکام و سرعت انجام کار تاثیر گذار است. بنابراین برای انجام این کار باید از افراد با تجربه و یا بررسی کتاب های مرجع کمک گرفت. در هم تنیدن مقاطع فلزی می تواند به صورت ضرب دری که یک لایه از آن ها در ابتدا قرار گرفته و سپس در جهت مخالف لایه دوم بر روی آن قرار می گیرد باشد و یا از نوع اتصال از کنار می باشد که در این روش نیز مقاع را در کنار هم قرار داده و توسط انواع اتصالات به هم متصل می شوند.

بتن ریزی در فرآیند آرماتور بندی

انواع روش های اتصالی در ارماتوربندی

روش های اتصالی نیز بسته به محل آرماتور بندی و اینکه آرماتور بندی برای چه کاربردی مورد استفاده قرار گرفته است متفاوت می باشد. انواع اتصالات شامل اتصال پوششی که در هم تندین نیز گفته می شود، اتصال جوشی که توسط دستگاه جوش در محل بر خورد هر شبکه ایجاد می شود، روش مکانیکی که می تواند به صورت بستن با انواع سیم یا بست های مخلف باشد و در نهایت روش اتکایی که بر اساس قرار گیری بر روی هم می باشد، است.

آرماتور بندی با استفاده از اتصال پایه دار

در حالت کلی انواع روش های اتصال شامل:

1.     اتصال پوششی

2.     اتصال جوشی

3.     اتصال  مکانیکی

4.     اتصال اتکایی می باشد.

مزایا آرماتور بندی

از مهم ترین مزایای استفاده از  آرماتور بندی می توان به افزایش مقاومت خمشی اشاره نمود که در پی آن از انحراف و نشست ساختمان جلوگیری می کند. دومین مورد می توان به شکل پذیری بهتر بتن به دلیل وجود آرماتور اشاره نمود. در این حالت در زمان بتن ریزی به دلیل وجود فلز در مسیر شکل پذیری برای بتن آسان تر می شود. کاهش هزینه های ساخت در دیگر مزایای استفاده از این روش می باشد. همچنین از دیگر موارد می توان به افزایش تراکم بتن که در پی آن افزایش پایداری سازه و مقاومت سازه را به دنبال دارد.

همچنین با استفاده از میکروژل مقاومت در برابر آب نیز ایجاد کرده و می تواند به عنوان عایق استخر در انواع استخر ها استفاده شود. همچنین عایق بندی باعث مقاومت سازه شده و میتواند استحکام لازم در برابر وزن روف گاردن بیشتری را تحمل نماید و در زمینه کف سازی نیز به دلیل ایجاد یک سطح صاف و مقاوم تاثیر گذار است. 

تلاقی مقاطع فلزی با بتن در آرماتور بندی

معایب ارماتوربندی

ارماتور بندی در حالت کلی دارای مزایای بیشماری می باشد که در مقابل آن می توان از معایب آن صرف نظر نمود ولی در حالت کلی میتوان به خوردگی فلز در طول رمان اشاره نمود که این خوردگی می تواند پس از مدتی باعث کاهش استحکام ساختمان و با فرو نشست آن شود. از دیگر معایب آن می توان به وقت گیر بودن و همچنین نیاز به محلی برای نگه داری مقاطع فلزی اشاره نمود. زیرا در صورتی که به مدت زیاد میلگرد ها در شرایط آب هوایی مختلف بمانند ممکن است اکسید شده و یا خوردگی در سطح آن ها بوجود بیاید.

ستون آرماتور بندی شده

مراحل اجرا ارماتور بندی

اولین مرحله در اجرای آرماتور بندی مرحله محاسبه و طراحی می باشدو در این حالت ابتدا مهندسین طراح بر اساس نوع ساختمان و مقررات موجود و همچنین محاسبات مورد نیاز نوع آرماتور بندی را تعیین و نقشه های لازم برای آن را تهیه می نمایند. در مرحله بعد بر اساس نوع نقشه برآورد و خرید مقاطع فلزی انجام می شود. پس از آن بر اساس نقشه نحوه قرار گیری آرماتور ها مشخص و آرماتور بندی انجام می شود. سپس بر اساس نوع اتصال مورد نیاز وصله کردن انجام شده و چک های نهایی از آن صورت می پذیرد. در نهایت در صورت نبودن هیچگونه مشکلی قالب گذاری و بتن ریزی انجام می شود. در نهایت در صورت نیاز به پدستال، این بخش نیز به آن اضافه می شود.

نحوه طراحی آرماتور بندی

نکات مهم آرماتوربندی

·       یکی از مهم ترین نکات که باید در زمان آرماتور بندی رعایت شود، احتمال اکسید شدن یا زنگ زدگی مقاطع فلزی می باشد ازا ین رو معمولا پیش از استفاده آن ها را شست و شو می دهند.

·       نکته دیگر این که به هیچ عنوان در دمای زیر 5 درجه سانتی گراد فرایند خم کاری صورت نپذیرد.

·       در صورتی که خم انجام شده به درستی انجام نشده باشد به هیچ عنوان آن را مجددا باز نکنید و مجددا خم نمایید سعی کنید در جای دیگر از آن استفاده کنید.

نمایی از طراحی آرماتور بندی با استفاده از نرم افزار سه بعدی

·       از  سطح قالب بندی حتما 5.2 سانتی متر فاصله را رعایت نمایید.

·       برش مقاطع حتما با لوازم و تیغه صورت پذیرد.

·       در خم کاری از چکش و یا ضربه زدن به مقطع فلزی جلوگیری شود.

·       از مقاطع فلزی که بیش از حد زنگ زده و یا زنگ زدگی به آن آسیب وارد کرده است استفاده نشود.

مقطعی از بتن مسلح یا آرماتور بندی شده

5 پاسخ

تعقیب

  1. […] های قائم تا بالای جان پناه کشیده شود. همچنین می توان از آرماتوربندی یا قوطی کشی برای تقویت آن استفاده […]

  2. […] نشده و طول عمر آن سازه بالا می رود. از این رو از آن برای آرماتور بندی، قوطی کشی، عایق استخر، پدستال و اسکلت بتنی استفاده […]

  3. […] پدستال یا پایه ستونی یک ساختار بتنی بین ستون و پی آرماتور بندی شده می باشد. این ساختار به دلایل مختلف می تواند در آن […]

  4. […] نرده ها، راه پله ها، تیرچه و ستون، اسکلت فلزی سازه ها، آرماتور بندی در اسکلت بتنی، جان پناه و در خودرو سازی اشاره نمود. […]

  5. […] باشد. این تغییر در صورتی که در اسکلت بتنی اصلی ساختمان، آرماتور بندی کف ساختمان، پدستال تغییری ایجاد نشود نیاز به اخذ مجوز […]

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *